Pengurusan Majlis Taklim di Provinsi Sumatera Selatan : kajian dari aspek persepsi guru agama / Ali Mursyi Abdul Rasyid - Abdul Rasyid, Ali Mursyi (2010)
Keberkesanan dakwah melalui kelas agama atau majlis taklim telah menyebabkan berlakunya pertambahan pengetahuan dan penghayatan keagamaan di kalangan masyarakat. Salah satu sebab berjayanya sesebuah majlis taklim adalah pengurusan yang baik dalam pelaksanaan aktivitinya. Disertasi yang bertajuk Pengurusan Majlis Taklim Di Provinsi Sumatera Selatan: Kajian Dari Aspek Persepsi Guru Agama ini mempunyai objektif untuk mengenal pasti pengurusan majlis taklim di Provinsi Sumatera Selatan; dan pandangan guru agama terhadap amalan-amalan pada fungsi pengurusan, seperti perancangan, pengorganisasian, pelaksanaan, dan kawalan dalam aktiviti dakwah pada majlis taklim; serta mengetahui masalah-masalah dalam pengurusan majlis taklim. Kajian ini dilaksanakan di 5 kabupaten/kota dalam Provinsi Sumatera Selatan dengan responden seramai 92 orang guru agama. Metodologi yang digunakan dalam kajian ini adalah soal selidik, temu bual dan pemerhatian. Kajian ini mendapati bahawa pengurusan majlis taklim di Sumatera Selatan dikelola oleh Kementerian Agama kabupaten/kota di wilayah Provinsi Sumatera Selatan. Majoriti majlis taklim di wilayah kajian dilaksanakan di masjid, dan mereka yang menghadiri aktiviti majlis taklim kebanyakannya dari golongan perempuan. Menurut pandangan guru agama, fungsi-fungsi pengurusan di majlis taklim telah dilaksanakan dengan baik atau memuaskan. Meskipun, masih terdapat majlis taklim yang belum dikelola dengan pengurusan yang baik. Masalah utama dalam pengurusan majlis taklim berasaskan persepsi guru agama adalah kewangan yang terhad, kurangnya sumber modal insan yang berkemahiran dalam bidang pengurusan dan rendahnya sokongan dari persekitaran.