Peranan perbankan syariah dalam pembangunan ekonomi ummah kajian di Bank Syariah Mandiri (BSM), Jawa Barat, Indonesia / Eneng Fauziah - Fauziah, Eneng (2011)
Perbankan syariah sebagai institusi yang menyediakan perkhidmatan di bidang perbankan yang berasaskan prinsip syariah terus berkembang sejak dikuatkuasakan Undang-undang Nombor 7 Tahun 1992 dan Undang-undang Nombor 10 Tahun 1998. Perbankan syariah dalam hal bidang penyediaan perkhidmatan memiliki ciri-ciri yang mirip dengan perbankan konvensional. Perbezaan asas antara bank syariah dengan bank konvensional terletak pada amalan dalam operasi bisnesnya yang berasaskan prinsip syariah, dan prinsip inlah yang menjadi daya penarik yang tinggi kepada pelanggan untuk memanfaatkan perkhidmatan bank syariah. Penyelidikan ini bertujuan untuk menjelaskan peranan Bank Syariah Mandiri (BSM) terhadap pembangunan ekonomi ummah, sesuai dengan salah satu peranannya dalam mengatasi kemiskinan iaitu mengutamakan mobilisasi pendanaan dari golongan masyarakat menengah dan miskin, memperbesarkan portofolio pembiayaan untuk skala menengah dan kecil, serta mendorong kepada kewujudan pengurusan zakat, infak dan sedekah yang lebih efektif sebagai cerminan keprihatinan sosial di Jawa Barat pada khususnya dan Indonesia pada umumnya. Kajian ini menunjukan bahwa Bank Syariah Mandiri (BSM) di Jawa Barat, Indonesia menyumbang kepada pembangunan ekonomi ummah melalui operasi dari pembiayaan-pembiayaan proyek kepada pelanggan dan masyarakat setempat di Jawa Barat.