The sources of knowledge in Islam : a study on the philosophical ideas of Syed Muhammad Naquib al-Attas / Akhmad Rofii Damyati - Damyati, Akhmad Rofii (2010)
The Sources of Knowledge in Islam: A Study on the Philosophical Ideas of Syed Muhammad Naquib Al-Attas adalah suatu kajian yang menelusuri dan mengkaji sumber-sumber ilmu dalam Islam sebagai salah satu isu penting dalam ilmu atau epistemologi menurut perspektif Profesor Syed Muhammad Naquib al-Attas. Hal ini didasarkan pada kajian kepustakaan yang melibatkan dua proses utama, pengumpulan data dan analisis data. Dalam analisis data, ia berkaitan dengan tiga kaedah; kaedah deduktif, induktif dan perbandingan. Ia menyajikan analisis mengenai isu-isu berkaitan, seperti kemungkinan ilmu, definisi ilmu, klasifikasi ilmu, tradisi ilmu, dan sumber-sumber ilmu, menurut ulama-ulama awal dari kalangan Mutakallimin, ahli falsafah dan para Sufi. Di sini jelas bahawa al-Attas mengikuti tradisi ulama awal dalam menyiasat problem pengetahuan. Seterusnya suatu kupasan tentang sumber ilmu pengetahuan menurut al-Attas dikemukakan dan ia membuktikan betapa komprehensif pemikiran al-Attas tentang persoalan ini. Sumber ilmu pengetahuan dalam Islam menurut al-Attas meliputi laporan yang benar, intuisi, intelek dan deria dan kesemua sumber ini tidak bertentangan antara satu sama lain. Penelitian ini menyimpulkan bahawa konsep al-Attas tentang sumber ilmu mampu menyelesaikan masalah keilmuan kontemporari, khususnya ilmu pengetahuan moden yang telah dibataskan pada penyelidikan empirikal semata-mata. Hal ini juga menunjukkan bahawa kajian lebih lanjut perlu dilakukan untuk menguji kesesuaian pemikirannya tentang pengetahuan dan bagaimana ia boleh membantu umat Muslim dalam menghadapi kecelaruan ilmu yang dikembang dan ditawarkan oleh aliran pendokong faham Barat kini. Penelitian ini dibahagikan kepada lima bab; bab pertama adalah pendahuluan, bab kedua adalah biografi Syed Muhammad Naquib al-Attas, bab ketiga adalah perbincangan tentang pengetahuan dan isu-isu berkaitan, bab keempat adalah sumber pengetahuan mengikut al-Attas, dan bab kelima adalah kesimpulan dari penelitian.