Pelaksanaan pendidikan Islam di Indonesia (1947-2009): Kajian di Desa Koto Dian Pulau Tengah, Kerinci, Jambi / Erlina Andestuti - Erlina Andestuti, Abdullah (2012)

(untitled)
Kajian ini dilakukan untuk melihat pelaksanaan pendidikan Islam di Desa Koto Dian Pulau Tengah dari tahun 1947–2009. Sekiranya pelaksanaan itu sesuai, dapat diteruskan namun sekiranya terdapat sebarang masalah, pelaksanaan ini boleh diperbaiki melalui penyelidikan yang sesuai untuk manfaat generasi hadapan. Pendidikan yang dilaksanakan merangkumi pendidikan formal dan tidak formal. Kajian ini membincangkan tentang sejarah masyarakat Islam di Desa Koto Dian dan ciri-ciri khasnya, kaedah pelaksanaan pendidikan Islam, masalah-masalah yang dihadapi semasa proses pengajaran dan pembelajaran pendidikan Islam dan pencapaian pendidikan Islam. Metodologi kajian berbentuk kajian perpustakaan dan kajian lapangan. Dalam kajian lapangan, data diperolehi melalui metode dokumentasi, metode historis dan metode temu bual. Temu bual dilakukan terhadap tokoh-tokoh kerajaan, pemerintah daerah, tokoh-tokoh pendidikan Islam, pelajar dan masyarakat desa bagi mendapatkan pandangan mereka tentang kajian ini. Metode analisis data menggunakan dengan metode induktif, metode deduktif dan metode komperatif. Hasil kajian, mendapati Desa Koto Dian merupakan sebuah desa yang mempunyai sejarah dan ciri-ciri yang khas dan unik. Masyarakat Koto Dian Pulau Tengah mempunyai dua pemerintah iaitu kerajaan tempatan dan pemerintah daerah atau pemerintah adat serta memiliki dua corak pendidikan yang kukuh iaitu pendidikan formal dan tidak formal. Pendidikan formal seperti Madrasah Snawiyah Negeri Koto Dian, Madrasah Ibtidaiyah No 10/E-3 Koto Dian dan Sekolah Dasar 80/III Koto Dian. Pendidikan tidak formal seperti pengajian Remaja Masjid Al-Mubarak Koto Dian, Pengajian Ibu-ibu Musalla Nurul-Hidayah Koto Dian dan tempat Pengajian Anak Nurul-Hak Koto Dian. Hasil kajian, menjelaskan Desa Koto Dian Pulau Tengah merupakan daerah pendidikan yang mementingkan perkembangan pendidikan Islam. kajian ini mendapati sistem pelaksanaan pendidikan formal lebih sistematik berbanding sistem tidak formal yang masih memerlukan perancangan dan bantuan dana yang mencukupi.