Tanggungjawab sosial korporat : analisis perbandingan di Bank Muamalat Malaysia Berhad dan Affin Bank Berhad / Norajila binti Che Man - Che Man, Norajila (2011)
Konsep tanggungjawab sosial korporat (CSR) mula diperkatakan apabila Henry Ford mengetengahkan idea „perniagaan adalah perkhidmatan‟. Namun masyarakat ketika itu menolak sama sekali idea tersebut dan tetap mempertahankan matlamat utama perniagaan iaitu untuk memperoleh keuntungan maksimum. Hanya beberapa dekad kemudian, barulah idea ini mula bercambah kembali dan semakin hangat diperbincangkan terutamanya dalam dekad-dekad kebelakangan ini. Apakah yang dimaksudkan dengan CSR ini? Bagaimanakah ianya bermula? Mengapakah ianya kembali hangat diperkatakan? Kajian yang dilakukan ini akan membincangkan mengenai konsep CSR yang dilihat dari dua perspektif iaitu perspektif konvensional dan juga perspektif Islam. Perbincangan ini dilanjutkan lagi dengan konsep dan pelaksanaan CSR dalam perbankan Islam iaitu di Bank Muamalat Malaysia Berhad dan Affin Bank Berhad. Kajian ini turut melihat bentuk-bentuk program CSR yang dijalankan di kedua-dua buah bank ini serta melihat kesan dan impak yang diperolehi sama ada oleh institusi perbankan Islam ataupun masyarakat keseluruhannya. Bagi mendapatkan hasil yang diperlukan bagi kajian ini, penulis menggunakan metode temubual untuk menemubual pihak institusi perbankan Islam yang berautoriti. Hasil yang diperolehi dari kajian ini mendapati bahawa mendapati bahawa pelaksanaan CSR telah dianggap sebagai satu obligasi atau tuntutan agama terhadap syarikat korporat terutamanya syarikat korporat Islam. Syarikat korporat Islam tidak hanya melaksanakan CSR sebagai memenuhi keperluan polisi sama ada polisi syarikat ataupun polisi kerajaan tetapi lebih kepada kesedaran untuk memenuhi tanggungjawab sosial yang telah ditetapkan. Dari segi peruntukan dana, terdapat tiga sumber utama dana kewangan bagi bank Islam dalam melaksanakan CSR. Sumber utama datangnya dari dana zakat perniagaan yang dibayar oleh perbankan Islam tersebut. Sebagai institusi perniagaan Islam, perbankan Islam wajib membayar zakat perniagaan pada kadar 2.5% dari jumlah keuntungan. Aktiviti-aktiviti CSR yang dilaksanakan adalah tertakluk di bawah bidang-bidang CSR iaitu alam sekitar, sumber tenaga, kebajikan pekerja, produk-produk yang dihasilkan, dan komitmen dalam masyarakat.