Pembayaran zakat dalam kalangan pengusaha-pengusaha batik di Kota Bharu, Kelantan / Nik Norazmalinda Abd Aziz - Nik Norazmalinda, Abd Aziz (2011)

(untitled)
Kajian ini mengenai cara pembayaran zakat dalam kalangan pengusaha batik di Kota Bharu Kelantan. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji cara pembayaran zakat dalam kalangan pengusaha batik samada dibayar kepada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Negeri Kelantan (MAIK) atau diagihkan terus kepada asnaf. Metode kajian yang digunakan ialah metode dokumentasi, soal-selidik, pemerhatian dan temubual. Data-data kualitatif dan kuantitatif ini kemudiannya dianalisis secara induktif, deduktif dan komparatif bagi mendapat kesimpulan berkenaan cara pembayaran zakat dalam kalangan pembatik. Hasil kajian mendapati bahawa jumlah zakat pembatik yang berjaya dipungut oleh pihak MAIK adalah jauh lebih rendah jika dibandingkan dengan jumlah keuntungan batik yang diperolehi oleh pembatik.