Maslahah sebagai satu justifikasi terhadap keharusan sambutan Maulidur Rasul di Malaysia / Azri bin Bhari - Bhari, Azri (2010)
Sambutan maulidur rasul telah dilaksanakan sekian lama oleh umat Islam di Malaysia walaupun ianya tidak dikaitkan dengan perbuatan para sahabat, tabi‘in dan ulama silam. Namun dakwaan sesetengah golongan yang mengaitkan sambutan maulidur rasul dengan bid‘ah menyebabkan timbulnya polemik yang berpanjangan di kalangan umat Islam sehingga kini. Masing-masing menggunakan hujah tersendiri berdasarkan kefahaman yang dibawa oleh kumpulan tertentu. Senario ini memerlukan kajian yang khusus melibatkan pemakaian instrumen usul al-fiqh iaitu maslahah sebagai justifikasi sebenar dalam menilai adakah sambutan maulidur rasul bercanggah dengan kehendak syarak atau tidak. Melalui kajian ini, beberapa pandangan pro dan kontra terhadap keharusan sambutan maulidur rasul cuba dianalisis secara mendalam. Justeru itu, pemahaman terhadap maslahah dalam ilmu usul al-fiqh cuba diaplikasikan dalam menilai kedudukan sebenar keharusan sambutan maulidur rasul. Metodologi kajian ini menggunakan kaedah penyelidikan perpustakaan di dalam mengumpul data berkaitan. Seterusnya penganalisaan data dibuat melalui kaedah induktif, deduktif dan komparatif. Setelah dibuat analisis mendalam terhadap permasalahan ini, tidak ada suatu dalil pun yang jelas menegah sambutan maulidur rasul. Bahkan secara umum terdapat dalil yang mengharuskan sambutan ini diadakan. Kajian ini menunjukkan bahawa bid‘ah dalalah yang disandarkan kepada sambutan maulidur rasul oleh sesetengah pihak, tidak diasaskan kepada metodologi hukum yang jelas. Oleh itu, keharusan terhadap sambutan maulidur rasul boleh dikaitkan dengan maslahah mursalah.