Penghayatan ibadah dan kesannya terhadap hubungan sosial di kalangan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Tok Jiring, Kuala Terengganu / Aerisuli binti Awang - Awang, Aerisuli (2011)
Sekolah merupakan tempat pelajar mendapatkan pencapaian akademik dan sahsiah diri yang cemerlang. Penekanan penghayatan ibadah dan penerapan kesannya terhadap hubungan sosial di kalangan pelajar adalah penting untuk dilaksanakan. Kajian yang dilakukan Sekolah Menengah Agama Kebangsaan Agama Tok Jiring, Kuala Terengganu ini bertujuan mengetahui latarbelakang agama dan hubungan sosial di kalangan pelajar serta peranan yang telah dijalankan oleh pihak sekolah dalam mencapai matlamat tersebut. Di samping itu, ia juga dilakukan untuk membandingkan pencapaian sahsiah antara pelajar asrama dan luar. Kajian ini berasaskan data dari pelbagai sumber klasik dan kontemporari termasuk dokumen rasmi sekolah serta hasil temubual bersama pihak sekolah dan ibubapa. Maklumat kajian ini turut diperolehi melalui borang soal selidik yang mengandungi item berbentuk skala pilihan dan dianalisis menggunakan perisian Statistical Package for Social Sciences (SPSS). Kajian ini mendapati tahap pengetahuan dan penghayatan ibadah di kalangan pelajar adalah memuaskan dan berjaya memberi kesan positif dalam hubungan sosial pelajar manakala perbandingan antara pelajar asrama dan luar menunjukkan bahawa pelajar asrama lebih cemerlang dalam semua bidang akademik dan sahsiah diri yang positif.