Teori maqasid al-syari'ah : kajian perbandingan antara pemikiran al-Syatibi dan 'Izz al-Din ibn 'Abd al-Salam / Hasbullah bin Mat Daud - Mat Daud, Hasbullah (2011)
Kajian ini merupakan kajian perbandingan antara ImÉm al-SyÉÏibi dan ‘Izz al-Din ibn ‘Abd al-SalÉm dalam bidang maqÉÎid al-syari’ah. MaqÉÎid al-syari‘ah merupakan satu cabang ilmu Islam yang mendapat perhatian para penyelidik hukum Islam dan merupakan satu disiplin ilmu yang tersendiri dalam perundangan Islam. Kefahaman terhadap maqÉÎid al-syari‘ah adalah suatu yang penting bagi memahami objektif sebenar nas syarak dengan lebih mendalam dan tepat. Kajian ini diketengahkan bertujuan mengetahui dan mengenal pasti asas-asas yang mempengaruhi pemikiran ImÉm al-SyÉÏibi dan ‘Izz al-Din ibn ‘Abd al-SalÉm yang merupakan ulama tersohor dan terkemuka dalam bidang maqÉÎid al-syari‘ah. Di samping itu, kajian ini bertujuan untuk mengetahui pemikiran ImÉm al-SyÉÏibi dan ‘Izz al-Din ibn ‘Abd al-SalÉm secara terperinci tentang teori maqÉÎid al-syari‘ah dan menganalisis secara perbandingan tentang pemikiran kedua tokoh tersebut. Kajian ini menggunakan kajian perpustakaan bagi mendapat maklumat yang berkaitan dengan kajian terutamanya dari pelbagai sumber klasik dan kontemporari. Data kajian seterusnya dianalisis secara perbandingan serta turut menggunakan metode induktif dan deduktif. Hasil kajian mendapati pemikiran ImÉm al-SyÉÏibi dan ‘Izz al-Din ibn ‘Abd al-SalÉm telah dipengaruhi oleh suasana persekitaran dan peristiwa semasa. Selain itu, bentuk pemikiran antara kedua tokoh ini adalah berbeza kerana perbandingan pemikiran antara ImÉm al-SyÉÏibi dan ‘Izz al-Din ibn ‘Abd al-SalÉm menunjukkan ‘Izz al-Din ibn ‘Abd al-SalÉm lebih banyak menggunakan konsep maÎlaÍah dan mafsadah berbanding ImÉm al-SyÉÏibi.