Thematic unity and its implication inferring Islamic law : an analytical study = al-Wahdah al-mawdu'iyah wa-atharuha fi istinbat al-ahkam al-shar`iyah : dirasah tahliliyah / Ala'a KH. Jassim - Jassim, Ala'a KH. (2013)
Kesatuan tema merupakan istilah terkini yang menggambarkan salah satu daripada keistimewaan susunan ayat-ayat al-Quran selain menjadi bukti kemukjizatannya. Ulama’ telah memberi perhatian kepadanya bermula dari asas sehinggalah perkembangannya. Namun, perbincangan tentangnya lebih banyak menyentuh aspek tarbiah dan akhlak. Kesannya, masih banyak aspek fiqh yang terkandung dalam ayat-ayat hukum yang tidak disentuh kecuali sedikit dalam perbincangan aspek usul yang menunjukkan adanya kesatuan makna menurut pandangan ahli usul serta kepentingannya di sisi mereka. Namun, perbincangan ahli usul hanyalah sekadar berkenaan aplikasi dan contoh tanpa menghimpunkan dalam kajian yang khusus. Justeru, kajian ini yang bertajuk ( Kesatuan Tema dan Kesannya dalam Menetapkan Hukum Syariah: Kajian Analisis) bertujuan untuk menerangkan kepentingan aspek ini dan kesannya dalam penetapan hukum syarak dari aspek susunan al-Quran selain menerangkan asas dan prinsip-prinsip yang ditetapkan para ahli usul dalam memahami ayat-ayat al-Quran dan hubungannya antara satu sama lain dan cara menangani isu-isu yang timbul dalam aspek tematik al-Quran. Kajian ini menggunakan metod analitikal dan induktif yang melibatkan pengumpulan bahan dari sumbernya dan analisis ayat-ayat al-Quran yang mengambil kira ayat-ayat yang diperselisihkan sekiranya ada. Antara kesimpulan penting kajian ini adalah, kesatuan makna yang dimaksudkan adalah kesatuan menurut ulama’ usul yang merupakan asas yang digunakan mereka dalam mengeluarkan hukum daripada potongan ayat-ayat al-Quran. Pendekatan holistik dalam melihat keseluruhan teks digunakan dalam memahami teks yang mempunyai tema yang sama sekiranya boleh, selain selari dengan kaedah usul menjamin tercapainya maqasid syariah. Kewujudan konsep kesatuan tema dalam dalil-dalil al-Quran dalam membuat perbandingan antara dalil-dalil al-Quran membawa kepada perbezaan pandangan sama ada dalil-dalil tersebut saling bertentangan atau tidak. Maka dengan itu, kebanyakan pandangan ahli fekah yang diinduksi daripada proses perbandingan tersebut adalah kesan daripada tahap kefahaman atau kekeliruan terhadap konsep kesatuan tema dalam dalil-dalil al-Quran oleh para fuqaha semasa proses induksi tersebut.