Peranan majelis permusyawaratan ulama (MPU) dalam perkembangan dan sosialisasi perbankan islam di Aceh / Munawar Rizki Jailani - Munawar Rizki, Jailani (2014)

(untitled)
Salah satu peranan Majlis Permusyawaratan Ulama (MPU) dalam bidang muamalat adalah membantu pemerintah dalam menubuhkan perbankan Islam di Aceh. Hal ini dibuktikan oleh fakta sejarah tentang penubuhan Bank Aceh Syariah dan Bank Syariah Mandiri cawangan Aceh. Telah 11 tahun Majlis Ulama berperanan dalam memberikan fatwa berkaitan bidang muamalat, ter utama dalam bidang perbankan Islam. Kajian ini akan menganalisis setakat mana MPU Aceh mengembangkan dan mensosialisasikan fatwa-fatwa tersebut kepada masyarakat. Data kajian ini diperoleh daripada sumber perpustakaan, iaitu rujukan-rujukan yang berhubungan dengan MPU mahupun perbankan Islam. Selain itu data kajian diperolehi melalui metode temubual. Analisis dilakukan dengan membuat pembuktian berupa kesimpulan daripada data yang diperoleh, kemudian dijelaskan secara umum (induktif), menguraikan data-data tersebut dengan contoh-contoh, kemudian disimpulkan (deduktif) dan membuat perbandingan terhadap data-data yang diperoleh sama ada dari MPU mahupun dari bank Islam (kompratif). Hasil kajian ini menunjukan bahawa MPU sangat berperanan dalam perkembangan dan sosialisasi perbankan Islam di Aceh, dimana ahli MPU masuk ke institusi-institusi perbankan Islam menjadi Dewan Pengawas Syariah (DPS). MPU Aceh senantiasa bertindak balas terhadap fatwa-fatwa MUI Pusat tentang perbankan Islam dan mensosialisasi sistem perbankan Islam kepada Masyarakat.