Aplikasi audit syariah dalam institusi kewangan Islam di Malaysia : Kajian di Bank Islam Malaysia Berhad / Wan Mohd Ashraf Adlin Wan Draman - Wan Mohd Ashraf Adlin, Wan Draman (2015)

(untitled)
Audit syariah merupakan proses penilaian atau kaedah yang mempunyai kepakaran teknikal untuk melakukan peperiksaan dan pengesahan urus tadbir sesuatu organisasi bagi memastikan ia mengikut prinsip-prinsip yang digariskan oleh Islam. Penyelidikan ini memberi penumpuan berkenaan dengan pengauditan dalam metodologi Islam sebagai cabang daripada sistem kewangan Islam. Ia bertujuan untuk menerangkan dari sudut makna, konsep, ciri-ciri, prinsip, penyediaan laporan dan aplikasi. Penyelidikan ini juga akan cuba menghuraikan secara terperinci tentang audit syariah khususnya dalam sektor perbankan untuk dijadikan panduan yang terbaik serta boleh digunapakai di Malaysia. Penyelidikan ini sejajar dengan apa yang dicadangkan oleh pihak Bank Negara Malaysia (BNM) dan diharapkan sedikit sebanyak mampu mengelakkan daripada kes-kes yang menjejaskan kredibiliti sistem kewangan berasaskan Islam. Perincian tentang pengaplikasian dalam landskap pengauditan syariah di Malaysia ini diperjelaskan melalui operasi Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB). Secara keseluruhannya, hasil kajian menunjukkan bahawa audit syariah telah diaplikasikan dengan sempurna di dalam landskap pengawasan secara Islam di Malaysia.