The Features of educational thought of Al-Shaikh Muhammad At-Tahir ibn `Ashour in his book "Alaysa as-subhu biqareeb" "Is not the morning is soon?" analytical study / Sumayya Sharaf Mahmoud Al-Qudah - Sumayya Sharaf Mahmoud, Al-Qudah (2010)
Proses pembaharuan pendidikan adalah menjadi agenda utama para pemikir dan sarjana Ummah Islam. Pembaharuan pendidikan adalah melalui penyambungan pembaharuan budaya negara Islam, keluar daripada kemunduran dan pergantungan. Beberapa sarjana telah berusaha dalam penambahbaikan proses pendidikan, dan salah seorang daripada mereka ialah Muhammad At-Tahir ibn Ashour yang mengupas dan mengkaji isu pemikiran pendidikan dalam bukunya, "BUKAN PAGI SEMAKIN HAMPIR Penyelidik itu menganalisa soalan-soalan dan isu-isu yang berbangkit untuk kajian: Siapa Muhammad At-Tahir ibn Ashour? Kemuculan idea pendidikan baru daripada konteks sejarah. Kemuncak pemikiran pendidikan Muhammad At-Tahir ibn Ashour. Ciri-ciri kurikulum pendidikan Islam yang dirancang oleh sarjana Muhammad At-Tahir ibn Ashour. Apakah sebab-sebab untuk kelewatan dalam pembangunan saintifik dan pendidikan? Peralatan latihan yang diperlukan oleh seorang guru dalam kurikulum pendidikan Islam. Penyelidik itu mengkaji dan menjawab soalan-soalan itu sebagai: krisis dalam negara Islam mengakibatkan krisis pendidikan dan kelewatan dalam resolusi, terutamanya pada kesahihan dan tanggapan sejagat kualiti hak-hak pendidikan. Wawasan terbaik dan pendekatan komprehensif untuk semua dimensi manusia adalah meliputi keseluruhan aspek rohani, fizikal dan moral yang digambarkan di dalam Islam. Pendidikan dan penyusunan semula pendidikan harus menumpukan terutamanya pada reformasi wanita Islam dan kemuliaan wanita, untuk kebaikan dan pemeliharaan masyarakat untuk membina sebuah negara yang lebih kukuh. Pembaharuan pendidikan mesti mengandungi tiga komponen utama: pertama, pembaharuan sistem pendidikan umum; kedua, reformasi kurikulum, dan ketiga, memelihara guru dan peranan mereka dalam proses pendidikan untuk asas pendidikan yang lebih baik.