Trauma dalam kalangan remaja pelajar sekolah menengah mangsa konflik bersenjata dan tsunami di Aceh / Kusmawati Hatta - Hatta, Kusmawati (2014)

(untitled)
Kajian ini bertujuan untuk meninjau adakah konflik, tsunami yang berlaku telah memberi kesan trauma, dan berada pada tahap mana, adakah perbezaan trauma, serta adakah wilayah, sumber trauma dan jantina mempunyai hubungan dan memberi sumbangan ke atas tahap trauma yang dialami remaja pelajar Sekolah Menengah mangsa konflik bersenjata dengan tsunami di Aceh. Kajian ini menggunakan kaedah tinjauan melalui pendekatan kuantitatif dengan teknik pemilihan sampel menggunakan persampelan bertujuan. Seramai 1185 remaja pelajar Sekolah Menengah pada 8 Wilayah basis konflik bersenjata dan 4 wilayah tsunami yang paling teruk terjadi di Aceh telah dipilih menjadi subjek kajian. Instrumen yang digunakan adalah set soal selidik yang diadaptasi langsung dari standar profesional manual Trauma Symptom Inventory (TSI) daripada Briere (1995). Set soal selidik ini dibahagikan kepada dua skala: validiti dan klinikal. Sedangkan kaedah analisis data dilakukan dengan menggunakan perisian SPSS versi 20. Dapat disimpulkan iaitu: Untuk skala validiti, pertama, terdapat kesan trauma yang signifikan dalam kalangan remaja mangsa konflik dan tsunami di Aceh dengan tingkat signifikansinya (ATR p = .002, RL p = .001, INC p = .001) p < .05; kedua, terdapat tahap trauma dalam kalangan remaja mangsa konflik bersenjata dan tsunami majoriti pada peringkat rendah di semua wilayah; hal ini ditunjukkan oleh nilai purata dalam lingkungan t- score < 50. Ketiga, terdapat perbezaan yang signifikan tahap trauma pada pada semua wilayah, sumber trauma, dan jantina. Dari ujian post hoc wilayah yang paling ketara perbezaannya pada dimensi validiti adalah Bireun, Aceh Selatan, Abdya. Ke empat wilayah, sumber trauma, dan jantina mempunyai hubungan pada beberapa indikator dan juga memberi sumbangan pada beberapa item yang sama, seperti: wilayah pada skala validiti item Atypical Response (ATR). Manakala dilihat pada skala klinikal, pertama terdapat kesan trauma yang signifikan nilai p < .05 sedangkan tahap trauma berada pada peringkat sederhana dilihat daripada semua wilayah, sumber trauma dan jantina. Selain daripada itu juga terdapat perbezaan yang signifikan baik dari wilayah, sumber trauma, mahupun jantina, Dari ujian Post hoc paling ketara pada dimensi Dysphoric Mood adalah Kota Banda Aceh dan Aceh Selatan, pada dimensi Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) adalah Kota Banda Aceh dan Aceh Selatan, Sexual Dysfunction adalah Bireun dan Abdya, pada dimensi Self Dysfunction adalah Kota Banda Aceh dan Aceh Utara. Sedangkan pada jantina ada yang berbeza pada beberapa item dan ada yang tidak. Ke empat, wilayah, sumber trauma, dan jantina mempunyai hubungan pada beberapa indikator dan juga memberi sumbangan pada beberapa item yang sama, seperti: wilayah pada skala validiti item Atypical Response (ATR), pada skala klinikal pada dimensi Dysphoric Mood, item kemurungan (D), pada dimensi PTSD item Defensive Avoidance (DA), Pada dimensi Sexual Dysfunction item Sexual Concerns (SC), Dysfunctional Sexual Behavior (DSB), dan pada dimensi Self Dysfunction pada item Tension Reduction Behavior (TRB).