Using an apprenticeship framework in developing adolescents' reading literacy / Noosha Mehdian - Mehdian, Noosha (2010)
Peningkatan dalam kesukaran dan format pada teks dalam era maklumat kini mengakibatkan peningkatan masalah kemahiran membaca dalam kalangan remaja masa kini. Kajian penyelidikan ini telah dijalankan untuk melihat bagaimana para remaja dapat dididik sebagai perantis yang boleh menjadi pembaca yang strategis dan berdikari. Mereka ini telah didedahkan kepada pelbagai dimensi kerangka ‘apprenticeship’ serta perbualan metakognitif yang bersandarkan teori-teori yang tersirat dalam Konstruktivisme Sosial. Para subjek adalah enam kes terpilih dari sekumpulan pelajar bahasa Inggeris pra-universiti di sebuah Pusat Pembelajaran Bahasa. Mereka mempunyai kemahiran bahasa pada tahap pertengahan dan latar belakang bahasa etnik yang pelbagai. Dengan menggunakan pelbagai pendekatan bercampur, data kualitatif dan kuantitatif telah dikumpul dalam bentuk nota penyelidikan, hasil tulisan refleksi para pelajar, nota pemerhatian rakan, satu sesi temu bual yang mendalam dengan para subjek di akhir kajian, keputusan pra-ujian dan pasca-ujian serta perancangan pembelajaran. Penekanan lebih ditumpukan kepada kajian kualitatif di mana data telah dikumpul untuk menyiasat impak Reading Apprenticeship Framework ke atas kemahiran membaca para remaja tersebut dari aspek ‘keasyikan’ (engagement), penggunaan strategi dan kefahaman. Objektif lain kajian ini adalah untuk menyiasat strategi-strategi pengajaran yang didapati berkesan dalam memudahkan pelaksanaan Reading Apprenticeship Framework.