Pembinaan dan pengujian model pencapaian akademik pelajar Tingkatan Empat di Daerah Klang / Low Suet Fin. - Low, Suet Fin (2011)
Kajian ini dijalankan dengan tujuan untuk membina dan menguji model Pencapaian Akademik pelajar Tingkatan Empat di Daerah Klang. Kesan Konsep Kendiri Akademik, Konsep Kendiri Bukan Akademik dan Status Sosioekonomi ke atas Pencapaian Akademik pelajar telah dikaji menggunakan model a priori. Model a priori dibina oleh pengkaji berdasarkan teori dan kajian literatur. Kajian ini adalah kajian kuantitatif. Parental Authority Questionnaire, Skala Konsep Kendiri Tennessee dan Skala Konsep Kendiri Akademik Brookover merupakan instrumen kajian. Pencapaian akademik diukur berdasarkan keputusan peperiksaan Penilaian Menengah Rendah. Status Sosioekonomi ditentukan berdasarkan pendapatan dan kelayakan akademik tertinggi bapa. Jumlah sampel adalah 493 orang pelajar. Datadata telah dikumpulkan menggunakan soal selidik yang ditadbirkan di empat buah sekolah bandar dan empat buah sekolah luar bandar. SPSS dan Permodelan Persamaan Berstruktur (SEM) yang melibatkan Analisis Faktor Konfirmatori (CFA) telah digunakan untuk menganalisis data. Empat jenis indeks goodness-of-fit yang digunakan untuk menentukan fit semua model ialah GFI, CFI, TLI dan RMSEA. Analisis dimulakan dengan menentukan fit bagi model pengukuran first-order Konsep Kendiri Akademik, model pengukuran first-order Konsep Kendiri Bukan Akademik dan model second-order Konsep Kendiri Bukan Akademik. Analisis menunjukkan bahawa semua model telah fit data empirikal kajian ini dengan baik. Ini adalah kerana nilai GFI, CFI, TLI adalah lebih tinggi daripada .90 manakala nilai RMSEA adalah lebih rendah daripada .06. Ini bermakna instrumen-instrumen mempunyai kesahan untuk mengukur variabel laten masing-masing. Model penuh a priori Pencapaian Akademik juga diuji dengan data empirikal untuk menentukan nilai fit. Dapatan menunjukkan model yang dibina menggunakan variabel Konsep Kendiri Akademik, Konsep Kendiri Bukan Akademik, Status Sosioekonomi serta Pencapaian Akademik fit data kajian ini dengan baik. Ini bermakna wujud hubungan antara keempat-empat variabel tersebut. Status Sosioekonomi adalah peramal yang paling utama untuk Pencapaian Akademik sampel kajian ini dan diikuti oleh Konsep Kendiri Akademik. Jumlah kesan Konsep Kendiri Bukan Akademik ke atas Pencapaian Akademik adalah tidak signifikan. Status Sosioekonomi menghasilkan kesan langsung dan kesan tidak langusng ke atas Pencapaian Akademik melalui Konsep Kendiri Akademik serta Konsep Kendiri Bukan Akademik sebagai mediator. Konsep Kendiri Akademik hanya memberi kesan langsung ke atas Pencapaian Akademik. Konsep Kendiri Bukan Akademik memberi kesan langsung dan kesan tidak langusng ke atas Pencapaian Akademik melalui Konsep Kendiri Akademik sebagai mediator. Model juga fit data-data gaya keibubapaan autoritarian, gaya keibubapaan autoritatif, pelajar lelaki, pelajar perempuan, pelajar sekolah bandar dan pelajar sekolah luar bandar dengan baik. Gaya keibubapaan, jantina dan lokasi sekolah adalah moderator untuk kajian ini. Secara kesimpulan, hasil kajian ini menunjukkan kepentingan peranan faktor Konsep Kendiri Akademik, Konsep Kendiri Bukan Akademik serta Status Sosioekonomi dalam aspek Pencapaian Akademik.