Prinsip bioetika Islam dalam teknologi pengeditan genom manusia / Nurul Atiqah Zulkifli - Nurul Atiqah , Zulkifli (2022)
Teknologi pengeditan genom merupakan salah satu penemuan sains dan teknologi yang berpotensi besar dalam meningkatkan taraf kesihatan dan kehidupan masyarakat, khususnya dalam kalangan masyarakat Islam. Namun begitu, sebagai umat Islam, terdapat beberapa batasan agama yang perlu dijaga dan dinilai, sebelum menjalani rawatan pengeditan genom, lebih-lebih lagi apabila terdapat beberapa isu berbangkit yang dikaitkan dengan kesan pengaplikasian teknologi tersebut ke atas manusia. Justeru itu, terdapat keperluan untuk membincangkan isu-isu bioetika yang timbul melalui perspektif Islam dan menggariskan prinsip-prinsip bioetika Islam yang khusus supaya umat Islam dapat menjadikannya sebagai panduan dan rujukan, sebelum mengaplikasinya sebagai salah satu rawatan yang dibenarkan oleh agama Islam. Melalui kajian ini, beberapa objektif kajian telah dibincangkan: i) Mengenalpasti isu-isu bioetika dalam teknologi pengeditan genom menurut perspektif Islam; ii) Menggariskan prinsip-prinsip bioetika Islam mengenai teknologi pengeditan genom manusia, dan; iii) Menghuraikan perbandingan antara prinsip-prinsip bioetika konvensional dan prinsip-prinsip bioetika Islam berkaitan teknologi pengeditan genom manusia. Kajian berbentuk kualitatif ini dijalankan melalui kaedah perpustakaan dan temu bual. Melalui kaedah temu bual, pengkaji telah menemu bual tujuh (7) orang pakar yang terdiri daripada pakar dalam bidang sains, teknologi dan perubatan, bidang keagamaan (syariah Islam) dan bidang falsafah dan etika Islam, secara bersemuka. Hasilnya, kajian ini menggariskan lapan prinsip-prinisp bioetika Islam yang diformulasi daripada aspek pendekatan syariah iaitu konsep Maqasid al-syariah dan Qawaid Fiqhiyyah, serta aspek falsafah Islam iaitu aspek pandangan dunia Islam. Prinsip-prinsip bioetika Islam ini boleh dijadikan rujukan dalam menyediakan garis panduan bioetika Islam yang komprehensif dan lengkap pada masa hadapan. Prinsip-prinsip bioetika Islam tersebut ialah; i) penggunaan teknologi harus mempunyai matlamat dan tujuan yang jelas dan baik, ii) penggunaan teknologi hendaklah mendatangkan kebaikan dan manfaat secara yakin (qat’i) dan secara tidak pasti (zan), iii) penggunaan teknologi menolak dan menghalang kemudaratan dan keburukan yang bakal berlaku, iv) penggunaan teknologi tidak bercanggah dengan mana-mana larangan dalam syariat Islam, v) setiap aktiviti penyelidikan dan hasil dapatan haruslah selari dengan aspek ketuhanan, vi) penggunaan teknologi haruslah mengutamakan kepentingan umum berbanding kepentingan individu, vii) Ibu bapa mempunyai hak untuk menjalankan proses pengeditan genom ke atas embrio anak mereka, dan, viii) Hanya lebihan embrio (surplus embryo) sahaja yang boleh digunakan di dalam penyelidikan, seawal usianya 14 hari. Seterusnya, pengkaji mendapati bahawa terdapat persamaan dalam prinsip-prinsip bioetika konvensional dan prinsip-prinsip bioetika Islam, terutamanya dalam aspek nilai-nilai sejagat (universal value) yang meraikan kebaikan dan kesejahteraan kepada masyarakat. Walau bagaimanapun, terdapat juga perbezaan antara keduanya, yang mana prinsip bioetika Islam meletakkan kebergantungan kepada Tuhan dan pegangan kepada syariah Islam itu sebagai rujukan utama. Hasil kajian ini boleh dijadikan sebagai rujukan untuk menggubal sebuah garis panduan bioetika Islam dalam teknologi pengeditan genom manusia yang boleh diterima oleh masyarakat Islam. Kata kunci: