Reproduksi biologikal dan penggunaan kontraseptif di kalangan wanita Cina kelas menengah rendah / Chong Wei Yee - Chong , Wei Yee (1994)
Kajian ini adalah mengenai reproduksi biologikal dan penggunaan kontraseptif segolongan wanita Kelas Cina Menengah Rendah di Perumahan Awam Sri Selangor. Dalam bab I diterangkan tujuan dan bidang kajian, kepentingan kajian, kesulitan-kesulitan menganalisa data. lokasi, metode yang dihadapi penyelidikan serta dalam mengumpul dan Bab 2 menggariskan beberapa konsep dan pendekatan yang Diguna sosial, untuk kajian ini iaitu pendekatan ekonomi mikro, sosio psikologi antropologikal, sosio demografi, dan pendekatan Bab 3 menyentuh tentang latar belakang sosio ekonomi responden yang meliputi latar belakang peribadi responden, latar belakang keluarga, rekod kesihatan responden, persekitaran dan aktiviti sosial. Bab 4 adalah mengenai persepsi responden tentang isu-isu di dalam reproduksi biologikal iaitu hubungan reproduksi dengan perkahwinan, nilaian terhadap anak, konsep keibuan dan sebagainya. Ia juga memaparkan beberapa faktor dan tekanan yang mempengaruhi keputusan responden untuk melahirkan bilangan anak yang kecil. Bab 5 membicarakan kontraseptif di kalangan tentang pandangan dan responden. Ia juga Penggunaan membincang persoalan mengenai gejala penguguran kandungan. Keseluruhan bab ini memperlihatkan aksi responden di dalam perancangan keluarga. Bab 6 merupakan kesimpulan bagi kajian. Hasil kajian mendapati faktor budaya dan ekonomi merupakan faktor utama yang dalam telah mempengaruhi persepsi serta keputusan responden di reproduksi biologikal. Seterusnya beberapa cadangan dikemukakan untuk meningkatkan taraf kesihatan dan pembangunan wanita kerana kedua-dua elemen ini mempengaruhi reproduksi biologikal.