Analisis polisi dan aktiviti pemuliharaan alam sekitar di Jepun dari tahun 1950an hingga tahun 2016 / Artikharina Awang - Artikharina , Awang (2019)
Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk memahami peranan alam sekitar terhadap perubahan kesedaran kepentingan alam sekitar yang berlaku dalam kalangan masyarakat Jepun sama ada dari segi politik, sosial dan pembangunan R&D. Kajian ini dijalankan dengan menggunakan kaedah kajian analisa data kualitatif daripada kajian kes terdahulu terutama sekali dalam aspek masalah pencemaran alam sekitar di Jepun. Masalah pencemaran yang berlaku telah memupuk kesedaran kepentingan alam sekitar dalam kalangan masyarakat Jepun yang masih lagi giat dijalankan sehingga sekarang. Masalah pencemaran ini telah membawa kepada pembentukan gerakan alam sekitar yang telah membawa perubahan dalam pembentukan polisi pemuliharaan alam sekitar. Kajian ini juga memperlihatkan perubahan peranan penduduk tempatan dalam pengurusan alam sekitar di mana kesan daripada masalah pencemaran alam sekitar yang berlaku semenjak 1878 sehingga akhir tahun 1970an menunjukkan perkembangan peranan yang aktif dalam kalangan penduduk tempatan Jepun dalam aktiviti-aktiviti pemuliharaan alam sekitar. Kajian ini juga dapat menunjukkan bagaimana masyarakat Jepun mengaplikasikan konsep pembangunan mampan yang telah mencetus eko-inovasi sama ada dalam aspek pentadbiran bandar, ekonomi, pembinaan teknologi, kajian dan sebagainya melalui penerapan prinsip pemuliharaan alam sekitar. Negara Jepun boleh dijadikan sebagai contoh negara yang mempunyai pengurusan alam sekitar yang efektif terutamanya dalam pembinaan pembangunan mampan dalam bandar eko yang mengunakan prinsip kitar semula pada tahap maksimum. Negara Jepun boleh dijadikan sebagai contoh negara yang mempunyai pengurusan alam sekitar yang efektif terutamanya dalam pembinaan pembangunan mampan terutamanya konsep bandar eko.