Kefahaman konsep musibah dan ibtila’ menurut al-Quran: Kajian terhadap mangsa tsunami 2004 di Aceh / Zubir - Zubir, - (2019)
Kajian ini berjudul “Kefahaman Konsep Musibah Dan Ibtila’ Menurut Al-Quran: Kajian Terhadap Mangsa Tsunami 2004 Di Aceh”. Kajian ini membincangkan tentang konsep musibah dan ibtila’ menurut al-Qur’an. Umat Islam seringkali tersalah anggap atau keliru dengan maksud musibah dan ibtila’ yang sebenar menurut al-Qur’an dan salah faham juga berlaku apabila mereka berhadapan dengan perkara tersebut. Kajian ini mengkaji kefahaman mangsa tsunami Aceh tentang konsep musibah dan ibtila’ yang dialami oleh mereka menerusi peristiwa tersebut, apakah kefahaman mereka tentang musibah dan ibtila’ menepati dengan perspektif al-Qur’an. Kajian ini berbentuk kualitatif dengan menggabungkan kajian perpustakaan dan kajian lapangan. Kajian perpustakaan bersumberkan metode dokumentasi dengan mengumpulkan data-data yang berkaitan dengan musibah dan ibtila’. Manakala kajian lapangan berbentuk kajian kes dilakukan dengan mengaplikasikan metode temu bual daripada responden terpilih. Bagi memenuhi keperluan itu, seramai 20 orang mangsa tsunami dipilih sebagai responden. Sesi temu bual dengan responden dijalankan bagi mendapatkan data-data tentang kefahaman mangsa tsunami mengenai konsep musibah dan ibtila’. Data-data yang terkumpul dianalisis berdasarkan metode deduktif serta induktif bagi merumuskan dapatan kajian. Hasil kajian mendapati bahawa terdapat kekeliruan dalam memahami konsep ibtila’ kerana perkataan ibtila’ jarang didengar oleh responden. Perkataan ibtila’ yang digunakan hanya merujuk kepada perkara negatif. Konsep musibah, dapat difahami oleh responden dengan baik selari dengan petunjuk al-Qur’an. Selain itu, responden juga dapat memahami perkara-perkara lain yang berkaitan dengan konsep musibah dan ibtila’ tersebut.