Hak-hak tetamu dalam Islam: Kajian terhadap kemudahan hotel mesra muslim terpilih / Syed Muhammad Zaim Syed Mohd Zaki - Syed Muhammad Zaim , Syed Mohd Zaki (2021)

(untitled)
Minat masyarakat terhadap pelancongan Islam telah meningkatkan pendapatan sektor ini. Malaysia telah menarik pelancong melalui pakej pelancongan Islam, dengan menawarkan pelbagai aspek penginapan, terutama yang berkaitan dengan kemudahan mesra Muslim untuk memenuhi hak-hak tetamu. Namun, dikatakan bahawa kemudahan yang disediakan oleh pengusaha hotel mesra Muslim masih belum memuaskan dalam menunaikan hak tetamu. Oleh itu, kajian ini dilakukan untuk melihat kemudahan yang terdapat di enam hotel mesra Muslim terpilih yang dimiliki oleh Majlis Agama Islam Negeri dan untuk mengesahkan usaha hotel dalam memenuhi hak tetamu. Proses pengumpulan data menggabungkan kaedah pemerhatian dan temu bual. Hasil kajian menunjukkan bahawa tahap ketersediaan kemudahan berdasarkan hak tetamu di hotel mesra Muslim adalah memuaskan dengan ketersediaan melebihi 70%. Di samping itu, hasil kajian juga mendapati bahawa hotel-hotel tersebut telah memenuhi hampir semua hak-hak tetamu seperti yang digariskan dalam Islam. Walau bagaimanapun, masih terdapat beberapa ruang penambahbaikan yang harus dipertimbang untuk mengukuhkan amalan sedia ada demi keselesaan tetamu pada masa hadapan.