Mengapa kaum Cina memberi layanan yang dingin terhadap jawatan dalam Angkatan Tentera Malaysia / Lim Tzyh Chang - Lim , Tzyh Chang (1989)
Dalam bab I, penulis akan menghuraikan beberapa perkara penting seperti tujuan dan bidang, kaedah penyelidikan, masalah penyelidikan, teori-teori dan hipotesis yang digunakan, akhir sekali ringkasan karya-karya lepas akan di jelaskan juga. Manakala dalam bab II, sejarah Angkatan Tentera Malaysia akan diberikan serta dengan penjelasan ringkas tentang struktur dan organisasi Angkatan Tentera Malaysia mengikut kor perkhidmatan. Dalam bab III, penulis akan cuba menjelaskan kedudukan ATM dalam politik negara, sama ada faktor hubungan darah di antara perdana menteri dan ketua turus ATM adalah faktor yang ATM mengambil sikap berkecuali. Kesan peristiwa Mei 1969 ke atas ATM juga dijelaskan. Bagi bab IV pula, penulis akan menjelaskan bagaimana kerajaan Malaysia mengawal Angkatan Tentera Malaysia dan langkah-langkah yang diambil. Bab ke V penulis akan menjelaskan mengapakah kaum Cina memberikan layanan yang dingin terhadap pekerjaan dalam Angkatan Tentera Malaysia adakah sikap ini disebabkan faktor budaya, ekonomi atau politik juga akan dijelaskan oleh penulis. Dalam bab kesimpulan, penulis akan menjelaskan mengapakah sistem perkhidmatan kebangsaan patut dipertimbangkan oleh kerajaan.