Beberapa aspek berkaitan dengan nilai mengenai anak-anak (Kajian di dalam masyarakat khususnya keluarga Nelayan Melayu di Mukim Pengakalan Bharu, Perak) - Anonymous, - (1981)
Latihan ilmiah ini merupakan satu kajian mengenai nilai positif dan negative anak-anak dan kaitannya dengan motivasi kesuburan. Kajian ini juga meninjau serba sedikit mengenai saiz family, amalan perancangan keluarga dan faktor-faktor yang mungkin atau boleh mempengaruhi amalan perancangan keluarga. Kajian ini di lakukan di dalam masyarakat (khususnya keluarga nelayan) Melayu. Dalam bab I, penulis memberikan serba sedikit perkara-perkara mengenai kepentingan dan tujuan kajian serta kaedah kajian. Bab II menghuraikan konsep-konsep, teori dan pendekatan yang digunakan dan dijadikan panduan untuk kajian ini. Bab III pula menumpukan pada aspek nilai dan kos anak-analk dari sudut ekonomi dan bukan ekonomi serta setakat mana ia boleh diaplikasikan pada masyarakat yang di kaji. Bab IV pula melihat motivasi kesuburan dan kaitan-kaitannya dengan nilai dan kos anak-anak. Bab V perhatian diberi pada perbincangan mengenai kaitan saiz keluarga, amalan perancangan keluarga dan faktor-faktor yang mempengaruhi amalan perancangan keluarga. Bab akhir iaitu bab VI memberi kata dua tentang keseluruhan kajian ini dan saranan-saranan pada aspek tertentu terutama dalam hal perancangan keluarga.