Satu perspektif politik desa masyarakat tani Sungai Lokan / Mohd Husin Mohd Shariff - Mohd Husin , Mohd Shariff (1973)
Kajian tentang Satu perspektif politik desa masyaraat tani Sungai Lokan merupakan satu kes studi yang penulis lakukan di sebuah kampong yang letaknya lima batu dari Butterworth. Dalam kajian ini penulis tidak akan membicarakan aspek teori-teori politik secara khusus tapi apa yang lebih penting ialah kajian ini adalah satu kajian praktikal di sebuah komuniti Melayu kawasan Sungai Lokan di Butterworth.