Penglibatan dan kesedaran Orang Asli dalam politik fokus pilihanraya 1990 kawasan Gua Musang, Kelantan / Noraini Awang Mat - Noraini , Awang Mat (1992)
Latihan ilmiah ini membincangkan tentang kumpulan minoriti di Malaysia iaitu Orang Asli Temiar. Pengknjian tentang masyarakat sudut Diri politik iaitu sikap dan kesedaran dalam politik. Kajian ini dari suku bangsa ini dilihat dari mereka melibatkan difokuskan kepada penglibatan Orang Asli semasa pilihanraya 1990 kawasan Gua Musang, Kelantan. Latihan ilmiah ini mengandungi enam bab. Bab pertama dimuatkan dengan asas-asas kajian seperti tujuan kepentingan kajian, bidang kajian, kaedah kajian, kajian dan kajian lalu. kajian, masalah Bahagian awal dalam bab dua, perbincangan ditumpukan kepada masyarakat Orang Asli secara umum. Bahagian kedua tentang masyarakat yang dikaji iaitu masyarakat Termiar dengan penelitian dari segi sistern kepercayaan, sosial, ekonomi dan kepimpinan dan ketuaan serta diterangkan juga takrif Orang Asli mengikut Akta 134. Bab tiga dimuatkan dengan kawasan kajian yang terdiri dari kawasan RPS Kuala Betis secara keseluruhan, Kampung Chengkelik, Kampung Teranek dan Kampung Kuala Betis. Kandungan penulisan dalarn bab empat dan lima merupakan analisa tujuan kajian. sikap dan kesedaran Orang Asli Analisa dipecahkan kepada dalam politik, kedudukan politik Orang Asli, penglibatan dalam aktiviti pilihanraya dan penyertaan dalam pengundian. Ulasan dalam bab lima dilakukan dengan melihat faktor-faktor yang mempengaruhi kesedaran politik Orang Asli. Ianya mengandungi sikap Orang Asli terhadap kepimpinan BN, JHEOA dan S.46. Imej kepimpinan politik tempatan di kalangan Orang Asli, isu semasa kempen, stretegi berkempen dan pendirian sebenar Orang Asli dalam politik. Bab enam pula merupakan rumusan kepada kajian ini melihat kepada perubahan sistem sosial, ekonomi dan dengan nilai dalam masyarakat Orang Asli telah menjadi faktor penggalak kesedaran politik, masalah Orang Asli dan cadangan untuk menyelesaikan masalah.