Adaptasi dan masalah peneroka (Satu Kajian Kes di Rancangan Kemajuan Tanah KESEDAR, Paloh I di Ulu Kelantan) / Zaiton Mohd Zain - Zaiton , Mohd Zain (1984)
Dalam latihan ilmiah ini tumpuan penulis ialah terhadap adaptasi atau penyesuaian dan masalah yang dihadapi oleh para peneroka di Tanah Rancangan Paloh I, KESEDAR. Dalam Bab I dihuraikan secara ringkas bidang dan skop kajian, metodologi, masalah kajian dan kepentingan kajian ini. Bab II membincangkan tentang KESEDAR iai tu latarbelakan penubuhan KESEDAR, matlamat dan objektif pengujudan, tempat, kawasan, keluasan, cawangan-cawangan KESEDAR, bilangan peneroka KESEDAR prestasi pelaksanaan dan kemudahan-kemudahan sosial serta struktur pentadbiran. Bab III pula membincangkan tentang latarbelakang kawasan kajian seperti kedudukan ilmu alu, latarbelakang sejarah, latarbelakang kependudukan awal dan sistem ekonomi pra-projek kemudian dilihat pula keadaan kawasan kajian misalnya luas kawasan kajian, bentuk pertanian yang dijalankan serta bentuk pendapatan yang wujud. Juga meninjau tentang masyarakat yang dikaji, umpamanya kawuan asal peneroka, umur para peneroka, latarbelakang pekerjaan asal, status perkahwinan dan latarbelakang pendidikan. Di akhir bab ini dibincangkan pula mengenai kemasukan peneroka ke kawasan yang diterokai seperti cara permohonan dan bentuk kemasukan. Bab IV pula bertumpu kepada adaptasi atau penyesuian yang merangkumi pada alam sekitar fizikal seperti sistem pembukaan tanah, penyesuaian tanah-tanihnya, penyesuaian iklim, petempatan. Dalam skop ekonominya seperti sumber makanan/minurnan, sumber pendapatan awal dan surnber sampingan. Manakala aspek sosial pula seperti hubungan antara keluarga peneroka, hubungan antara kumpulan masyarakat serta hubungan dengan pihak majikan. Keadaan-keadaan ini juga seberhurungan dengan tajuk hubungan psikologi dan spiritual yang dibincanglcan di akhir bab ini yang menghuraikan tentang perasaan diri peneroka, aspek keugamaan dan kemudahan asas ibadat dan semangat kekitaan serta kedaerahan. Semua keadaan-keadaan di atas membawa kepada pemasalahan yang akan dihuraikan dalmn Bab V yang dipecahkan pada bahagian ekonomi seperti sumber pendapatan, hasil pendapatan, pendapatan tambahan dan teknologi dalam ekonomi. Aspek politik, penglibatan dalam persatuan/ pertubuhan dan halangan-halangan yang dihadapi. Skop sosial pula seperti pelajaran, kesihatan, hiburan dan keugamaan. Pada bahagian rumusan dan merupakan penutup ianya membincangkan tentang kedudukan, kebaikan, keburukan dan cadangan-cadangan yang disarankan oleh para peneroka, pegawai serta penulis sendiri.