Rancangan perkampungan nelayan Kuala Linggi: Satu kajian sosio-ekonomi tentang kegagalan rancangan / Ruslin Hasan - Ruslin , Hasan (1974)
Rancangan Perkampungan Nelayan Kuala Linggi ini ialah sebuah rancangan pemindahan golongan nelayan (fishing resettlement) yang terdapat di Melaka. Ianya telah diusahakan bersama oleh pehak Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri Melaka dalam Rancangan Pembangunan Maleya peringkat kedua (1961 - 1965). Tujuan bagi mengadakan rancangan ini ialah untuk menyatukan golongan nelayan daripada tiga kawasan menangkap ikan di Melaka iaitu, dari Tanjung Keling, Kuala Sungai Baru dan Kuala Linggi. Penyatuan serta penempatan golongan nelayan tersebut disebuah kawasan yang khas dirasakan perlu oleh sebagai dengan adanya sebuah kawasan yang khusus, maka lebeh mudah dan ekonomik lagi pehak pemerintah menyalurkan beberapa kemudahan seperti air paip, api-letrik, jeti, gedung menyimpan ikan dan sebagainya. Adalah menjadi harapan kepada pehak pemeren"tah bahawa dengan adanya kemudahan-kemudahan seperti ini, maka dapatlah golongan neleyan tersebut bergerak dalam satu cara yang teratur, mengikut prinsip-prinsip kerjasama (co-operative) untuk meninggikan jumlah pengeluaran dan pendapatan serta taraf hidup mereka.