Online learning teaching material assistant (OLMA) / Harni Masnizah Marat - Harni Masnizah , Marat (2002)
Laporan projek ilmiah ini mencadangkan pembangunan sebuah sistem yang mampu membantu para pensyarah dan pelajar di dalam proses pembelajaran. Sistem yang dibangunkan ialah Online Learning Teaching Materials Assistant atau OLMA. OLMA merupakan satu sistem yang memberi pelbagai kemudahan kepada pelajar seperti membolehkan mereka mendapatkan nota kuliah, menghantar tutorial atau tugasan dan meny mak rnarkah pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Sistem ini turut dilengkapi dengan aspek keselamatan seperti penggunaan katalaluan bagi mengelakan pengguna yang tidak sah dapat mencapai system. Dengan wujudnya system ini, diharapkan masalah-masalah seperti kelewatan mendapat maklumat pembelajaran, keciciran nota kuliah, kehilangan maklumat pembelajaran, penyampaian kuliah yang tidak konsisten dan sebagainya dapat dielakkan. Di samping itu ia juga dapat mengurangkan pembaziran dari segi masa dan kos serta meningkatkan tahap penumpuan pelajar terhadap sesi kuliah yang dijalankan. Metodologi yang digunakan untuk membangunakan system ini adalah secara pemprototaipan memandangkan kaedah ini membenarkan peruabahan-perubahan pada sistem dilakukan dengan mudah dan sebarang pembetulan masalah dapat dapat dilakukan pada peringkat awal. OLMA menggunakan antaramuka grafik pengguna yang bersifat ramah pengguna. Ia dibangunkan menggunakan ASP dan dimanipulasi dengan Bahasa skrip seperti JavaScript dan Vbscript.