Buruh wanita dalam industri pemerosesan daun tembakau (kajian kes di stesen pengawetan) di Bachok, Kelantan / Muzairi Souza Mohamed - Muzairi Souza , Mohamed (1990)
Secara keseluruhannya, latihan ilmiah ini adalah mengenai penyertaan wanita dalarn sektor pekerjaan dalam industri pemerosesan daun tembakau di stesen pengawetan. Dengan kata lain, kajian ini merupakan satu tinjauan mengenai peranan dan sumbangan wanita dalam menggerakkan industri pemerosesan daun tembakau. Dalam Bab I, dihuraikan tentang tujuan, bidang, kaedah, masalah dan kepentingan kajian. Bab II pula membincangkan secara umum konsep peranan, peranan wanita dalam pekerjaan yang sering digunakan dalam perbincangan mengenai penyertaan wanita dalam pekerjaan. Bab III pula mengutarakan tentang Profil Perusahaan Tembakau di Malaysia. Secara ringkas, bagaimana ia dapat menyediakan peluang kerja kepada wanita. Bab IV menumpukan kepada latarbelakang, keadaan sosial dan ekonomi responden, pekerja wanita di stesen pengawetan tembakau. Bab V pula menyatakan mengenai permasalahan yang dihadapi oleh pekerja wanita dan masa depan rne.reka dalam industri ini. Bab VI iaitu bab akhir, kesimpulan yang diperolehi dari kajian. Di bab ini juga kesempatan diambil untuk mengemukakan cadangan bagi tindakan selanjutnya.