Laman web interaktif bagi pengajaran simpulan bahasa - simpulan bahasa.com / Nor Hayati Mohammad Mohiddin - Nor Hayati , Mohammad Mohiddin (2003)
Projek Ilmiah tahap Akhir II ditawarkan oleh Fakulti Sains Kornputer dan Teknologi Maklumat, Universiti Malaya bagi menepati syarat pengijazahan peringkat Sarjana Muda. Dalam laporan ini, diterangkan segala maklumat tentang projek ini yang berkisar tentang pembangunan 'laman web interaktif bagi pengajaran simpulan bahasa' yang diberi nama 'Simpulan Bahasa.Com'. Laman web Simpulan Bahasa.Com ini dibangunkan khususnya untuk pelajar-pelajar yang bakal menduduki peperiksaan UPSR, guru-guru dan juga ibubapa yang bertindak sebagai pembimbing. Tujuan laman web ini dibuat secara interaktif adalah untuk mengatai masalah pelajar yang tidak mampu menguasai simpulan bahasa kerana kekurangan minat. Konsep interaktif yang diterapkan diharap dapat mempercepatkan proses pembelajaran selain memberi keseronokan belajar. Sebelum laman web ini dibangunkan, kajian yang mendalam berkaitan domain-domain projek ini telah dilakukan.Tujuannya adalah untuk rnernenuhi kehendak pengguna terhadap larnan web ini. Laman web ini terdiri daripada 7 modul utama iaitu rnodul laman utama, modul pengenalan kepada simpulan bahasa, modul nota, modul latihan, modul permainan, modul diskusi serta pautan kepada laman web-Iaman web lain yang hampir sama. Antaramuka yang dihasilkan bagi laman web ini adalah berkonsep mesra pengguna manakala cara navigasi laman web pula, hampir keseluruhannya adalah dengan menggunakan tetikus.