Kampung Parit Bilal: Satu kes study terhadap corak pemilikan tanah dan kaitannya dengan stratifikasi dan leadership - Anonymous, - (1983)
Dalam latihan ilmiah ini, tumpuan penulis ialah terhadap pola-pola pemilikan tanah yang terdapat di Kampung Parit Bilal, Batu Pahat, Johor. Tanya terbahagi kepada VI bab. Di dalam bab I di huraikan dengan ringkas mengenai tujuan kajian, bidang kajian, method kajian serta masalah kajian ini. Bab II, membincangkan tentang definasi serta konsep-konsep penting yang terdapat pada penggunaan ayat untuk mengelakkan kekeliruan, seperti konsep stratifikasi, status, kelas, leadership dan sosiologi mengenai konsep tersebut. Bab II pula membincangkan tentang latar belakang tempat kajian, kedudukan geografi, sejarah kampung, pentadbiran dan corak pimpinan tradisional. Juga menyentuh tentang penduduk kampung dari segi bilangan satu-satu kaum, jumlah keluarga serta taburan umur seluruh ketua keluarga yang di kaji. Di dalam bab ini juga menghuraikan dengan detail tentang biodata respondan iaitu menyentuh tentang soal-soal latar belakang responden seperti umur, saiz keluarga, serta tempat asal responden. Bab IV membincangkan tentang tanah, pola pemilikannya di kalangan penduduk yang di kaji, sebaran pemilikan, jenis-jenis penggunaan tanah. Di sini dihuraikan tentang kes sebaran pemilikan yang terlalu mengikut pekerjaan, pendapatan, umur respondan, kategori pekerja serta pembahagian pemilikan mengikut pkerjaan dan luas pemilikan. Cara pemilikan tanah yang terdapat di kalangan penduduk iaitu sama ada melalui pusaka, beli, teroka, hadiah atau amugerah dan dengan salah satu cara atau gabungan beberapa cara tersebut. Kemudian membincangkan tentang kes-kes penjualan tanah, sebab-sebab tanah dijual serta timbun tambah yang berlaku di kalangan penduduk di kampung ini. Bab V, membincangkan tentang implikasi ekonomi dan sosial yang timbul dari pola-pola pemilikan tersebut iaitu keatas pendapatan, harta, simpanan dan tabungan responden. Juga melihat sejauh nana responden dapat rnenjimatkan perbelanjaan dan sarnada berlaku pinjaman atau hutang, gadai serta penjualan yang semuanya tergolong dalam faktor ekonomi. Keadaan ini seterusnya rnembawa kepada implikasi sosial mengenai susun lapis masyarakat di kampung masa kini. Mengkaji faktor-faktor penentu status dan kelas dalam rnasyarakat yang di kaji, sambil melihat sama ada terdapai faktor-fakor tertentu yang mesti ada pada seseorang untuk menjadikannya di hormati oleh masyarakat. Bab Vl, merupakan penutup dan kesimpulan daripada apa yang di huraikan dan apa yang di temui oleh pengkaji semasa rnenjalankan kajian. Serta membuktikan benar atau tidak teori-teori yang di kemukakan oleh beberapa orang pengkaji dahulu. Juga membincangkan kampung ini dalam konteks pembangunan negara. Di sini juga pengkji telah memberikan beberapa saranan hasil dari penemuan-penemuan dari kajian.