Analisa aktiviti pertubuhan-pertubuhan wanita di Malaysia (1976-1980): Satu kajian ke atas 56 buah pertubuhan-pertubuhan wanita Malaysia / Sukarziah Sulaiman - Sukarziah, Sulaiman (1983)
Kajian ilmiah ini bertajuk “Analisa aktiviti-aktiviti Pertubuhan Sukarela Wanita dan Badan Wanita melalui agensi kerajaan” ini mengandungi enam bab. Kesemua bab ini secara keseluruhannya menggambarkan sejauhmana penglibatan wanita di dalam Pertubuhan Sukarela Wanita dan Badan Wanita melalui agensi kerajaan sejajar dengan pembangunan negara. Secara ringkasnya, bab I menerangkan tentang konsep dan definisi “organisasi”, jenis-jenis organisasi, penglibatan wanita dalam organisasi dengan membuat peninjauan penglibatan wanita di beberapa buah negara barat dan lain-lain negara serta implikasi terhadap perkembangan pergerakkan pertubuhan wanita di Malaysia. Bab II pula melihat sejarah ringkas penubuhan dan perkembangan organisasi wanita di semenanjung Malaysia. Di samping itu, dilihat juga objektif-objektif Pertubuhan Sukarela dan Badan Wanita melaui agensi kerajaan yang dikaji. Bab III dan IV merupakan inti pati kepada kajian ilmiah ini di mana cuba menganalisa aktiviti-aktiviti dan program aktivti yang dirancangankan oleh Pertubuhan Sukarela dan Badan Wanita melaui agensi kerajaan. Bab III tentang analisa aktiviti badan wanita melaui agensi kerajaan manakala bab IV aktiviti pertubuhan sukarela wanita. Bab V pula tentang masalah-masalah yang dihadapi dari segi penglibatan wanita dalam pertubuhan sukarela/badan wanita melaui agensi kerajaan. Akhir sekali bab VI merupakan rumusan kepada kessemua bab. Melalui bab ini, pengkaji cuba membuat kesimpulan dan pandangan terhadap sejauhmanakah kejayaan dan penglibatan wanita di dalam pertubuhan sukarela dan badan wanita melalui agensi kerajaan.