Struktur pemilikan tanah dan kemiskinan di Kampung Bechah Kelubi, Pasir Mas, Kelantan / Che Ahmad - Che, Ahmad (1979)

(untitled)
Kajian seperti ini meliputi 7 bab yang mana dibincangkan tentang sosio ekonomi sebuah masyarakat di Kelantan. Tujuan kajian ini merupakan satu “case study” yang dijalankan oleh penulis ke atas sebuah komuniti yang terletak di selatan sebelas batu dari Pasir Mas, Kelantan. Kajian ini seperti ini adalah penting kerana beberapa sebab yang diturunkan selepas ini di mana keadaan-keadaan tersebut sering kita dengar di mana-mana pun orang tetap membincangkannya. Apa yang menjadi pokok kajian ini ialah untuk menghuraikan konsep pemilikan tanah yang terdapat di sini bersabit dengan konsep wujudnya ketidaksamaan di kalangan masyarakat termasuklah ketidaksamaan dari segi pemilikan tanah, pendapatan, pendidikan dan pekerjaan yang diperoleh mereka.