Perumahan moden di Kelantan: Satu kajian kes di Taman Kuala Krai Kelantan / Shaari M. Ariffin - Shaari , M. Ariffin (1983)
Ini adalah sutu kajian mengenai perumahan moden di Kelantan dengan membuat penumpuan khusus terhadap perancangan perumahan di Taman Kuala Krai serta sosio-ekonomi penduduk yang tinggal di Taman ini. Dalam bab pertama, pengkaji telah menghuraikan beberapa perkara penting mengenai kajian, seperti tujuan dan bidang kajian, metode kajian, masalah kajian dan beberap konsep penting yang berkaitan dengan kajian ini iaitu konsep kualiti perumahan, konsep tempat kediaman dan konsep komuniti. Bab kedua pengkaji menyentuh tentang negeri Kelantan secara umum, pasaran harta yang meliputi harta perdagangan, harta perindustrian, dan harta kediaman yang melibatkan beberapa jenis rurnah, termasuk bandar Kota Bharu, Tanah Merah dan Kuala Krai. Di samping itu pemaju perumahan yang terlibat di dalam memajukan taman ini juga dijelaskan. Bab ketiga pengkaji menghurikan beberapa perkara penting mengenai latar belakang sosio-ekonomi terhadap 40 orang penduduk yang tinggal di Taman ini. Bab keempat pengkaji menumpukan terhadap kualiti perumahan di taman ini di mana perkara-perkara yang berkaitan dengannya di jelaskan. Antaranya ialah kepadatan, bahan binaan, keadaan fizikal, bekalan (air dan elektrik), kemudahan (tandas, bilik mandi dan dapur) dan masalah yang dihadapi oleh penduduk yang tinggal di Taman ini juga dijelaskan.