A general study of drug abuse and rehabilitation at Pusat Pemulihan Dadah, Tampoi, Johor Bahru, Johor - Anonymous, - (1982)
Dalam kajian ini, penulis telah membuat satu percubaan untuk melihat secara umumnya masalah penyalahgunaan dadah dan rancangan-rancangan pemulihan di dalam Pusat Pemulihan Dadah Tampoi. Masalah penyalahgunaan dadah di kalangan pemuda-pemudi di Malaysia merupakan satu perkara yang agak serius. Ancaman masalah penyalahgunaan dadah boleh dikatakan hamper setaraf dengan ancaman komunis di negara kita. Sering kali kita membaca, melihat atau mendengar kes-kes penangkapan dan hukuman-hukuman yang dijatuhkan ke atas pengedar-pengedar dadah. Kerajaan kita sering menasihatkan masyarakat dalam akhbar-akhbar dan televisyen supaya mengawasi ancaman masalah penyalahgunaan dadah yang kian hari meresap ke dalam anggota masyarakat khususnya di kalangan pemuda-pemudi. Di dalam kajian ini, penulis bercampur-gaul dengan penagih-penagih dadah yang sedang menjalankan kajian selama enam minggu mengambil bahagian dalamn beberapa rancangan pemulihan dan bergaul dengan kakitangan-kakitangan dalam Pusat Pemulihan Dadah Tampoi. Data-data dan informasi di kutip dan di simpan untuk rujukan semasa menulis latihan ilmiah. Bab I merupakan pendahuluan yang menceritakan methodologi kajian, pemilihan sampel dan masalah-masalah yang di hadapi semasa menjalankan kajian. Bab II menerangkan latar belakang sejarah dan struktur pusat pemulihan tersebut. Bab III menerangkan latar belakang penagih-penagih dadah dalam pusat itu dan juga sebab-sebab mnegapa mereka mengambil dadah. Bab IV melihat kesan-kesan dan kelemahan-kelemahan yang terdapat dalam rancangan-rancangan pemulihan. Akhir sekali bab V merupakan satu ringkasan kajian ini di samping beberapa cadangan yang di berikan.