Perisian multimedia “Learning basic objects for children" / Siti Fatimah Nor Abu Bakar - Siti Fatimah , Nor Abu Bakar (2002)
Setanding dengan era teknologi maklumat, penggunaan aplikasi multimedia telah banyak membawa perubahan di kalangan masyarakat. Mereka lebih gemar menghayati maklumat dalam teknologi dengan aplikasi multimedia. Kaedah penyebaran maklumat ini memang menarik minat dan perhatian pengguna. Bidang pendidikan juga tidak ketinggalan daripada menikmati teknologi canggih ini. la telah mengubah cara pembelajaran daripada pembelajaran lisan kepada pembelajaran menggunakan kompuler dan multimedia. Perisian pembelajaran Learning basic objects for children merupakan salah satu cara pembelajaran kepada kanak-kanak mengenai objek-objek asas. Ia dibangunkan untuk memudahkan proses pembelajaran dalam persekitaran multimedia. Maka, ia dapat meningkatkan pemahaman kepada pengguna menegnai pembelajaran tersebut. Ia mengandungi empat modul utama iaitu Mengenal objek. Aktivti, Permainan dan Bantuan. Secara keselurhannya, perisian ini dibangunkan dengan menggunakan Macromedia Director MX yang merupakan alatan pengarangan untuk membangunkan perisian bermultimedia model pembangunan yang digunakan adalah model air terjun. Dengan adanya elemen-elemen multimedia iaitu teks, grafik, animasi, audio dan video, maka ia diharap dapat membantu mengatasi kekurangan pada perisian kini.