A case study of a textile factory in Johore / Teng Hwee Lian - Teng , Hwee Lian (1985)
Fokus sebenar kajian yang berbentuk deskriptif ini ialah terhadap pekerja-pekerja wanita dalam bidang perindustrian tekstil. Disebabkan oleh kesuntukan masa, maka si pengkaji hanya berupaya menumpukan perhatiannya terhadap sebuah kilang secara khusus. Kilang yang dimaksudkan ini ialah sebuah kilang pemintal benang (spinning factory) di Johor. Pengumpulan data untuk kertaskerja ini telah dimulakan dari bulan Mei hinggalah ke Jun, 1985, termasuklah juga satu kajian soal selidik yang dijalankan di kalangan pekerja-pekerja kilang tersebut. Isu yang diberi tumpuan kha dalam kajian penglibatan wanita dalam bidang perindustrian tekstil ini ialah dari segi kepuasan mereka terhadap kerja yang dilakukan itu. Memandangkan penglibatan teknologi yang tinggi dalam bidang perindustrial tekstil hari ini, apakah nilai kepuasan seseorang individu terhadap kerjanya telah merosot sebagaimana yang dipercayai ramai? Aspek inilah yang menjadi fokus utama kajian ini. Antara angkubah-angkubah yang disentuh dalam menjawab persoalan ini ialah skop pekerjaan pekerja itu sendiri (immediate job content), gaji, peluang kenaikan pangkat dll. Di samping itu, kajian ini juga meninjau akan masalah-masalah yang dihadapi oleh pekerja-pekerja wanita ini di dalam bidang pekerjaan mereka.