Penyertaan orang-orang Melayu di dalam perniagaan di Bandar Alor Setar / Zamrinah Md. Khir - Zamrinah , Md. Khir (1973)
Perniagaan dan perusahaan merupakan tulang belakang setiap Negara di dunia ini. Andaikata perniagaan merosot, maka ekonominya juga turut merosot. Ini merupakan salahs atu daripada sebab yang mengakibatkan kepada merebaknya penjajahan negara-negara Eropah ke atas negara-negara di Asia. Mereka mahukan pasaran untuk barangan keluaran mereka. Tidak ada gunanya kalau sesebuah negara itu dapat mengeluarkan barang-barang dengan banyaknya tetapi tidak mempunyai pasaran yang besar.