Keluarga Cina di Kampung Baru - Dengan tumpuan khas kepada mertua dan menantu / Ee Mook Chen - Ee , Mook Chen (1994)
Tajuk kajian saya ialah Keluarga Cina di Karnpung Baru - Dengan Tumpuan Khas Kepada Mertua dan Menantu. Kajian ini bertujuan melihat sarna ada berlaku perubahan dalam keluarga Cina khas tentang perhubungan antara mertua dan menantu dan keseluruhan keluarga secara amnya. Kesimpulan yang didapati dari kajian menunjukkan ada berlaku perubahan perhubungan dalam keluarga Cina yang rnana perhubungan kini lebih liberal dan samarata. Hubungan mertua dan menantu perempuan juga turut berubah kepada lebih harmoni dan bersifat tolak ansur. Ini terutama disebabkan kemajuan ekonomi dan pendidikan rnemberi peluang terbuka kepada individu untuk memperolehi pegangan ekonomi sendiri maka mereka lebih bebas dan tidak terikat kuat pada kuasa mana-mana pihak seperti Selain itu, secara am perubahan juga didapati berlaku ke atas jenis keluarga, pernilihan jodoh, pola kediaman serta upacara dan adat-istiadat dalam keluarga Cina masa ini berbanding dengan.