Hubungan etnik (Melayu dan Cina) dari sudut sosio politik di Mukim Chukai, Kemaman, Terengganu: Satu kajian kes / Muhd. Saifullizan Said - Muhd. Saifullizan , Said (1990)
Ini adalah kajian tentang perhubungan etnik di Mukim Chukai, Terengganu. Tujuan kajian adalah untuk melihat interaksi antara dua kelompok etnik di Mukim Chukai, mencari factor penghalang dan pendorong dalam interaksi kelompok etnik, melihat dari sudut teori hubungan etnik untuk disesuaikan di Malaysia dan cadangan-cadangan untuk mengatasi masalah ini. Kajian ini dibahagikan kepada lima bab. Dalam bab I, dibincangkan tentang tujuan dan bidang kajian yang dilakukan, membincangkan metodologi dan masalah-masalah yang dihadapi, membuat huraian tentang beberapa konsep, membincangkan tempat dan komuniti yang dikaji. Bab II membincangkan masalah hubungan etnik di peringkat kebangsaan, seterusnya suasana-suasana konflik yang berlaku dalam aspek sosial, politik dan ekonomi. Dalam bab ini juga dibincangkan juga sebab-sebab berlaku konflik di antara kelompok etnik yang berpanjangan selepas tiga puluh dua tahun merdeka. Bab III membuat analisis tentang bentuk perhubungan etnik yang ditinjau dari sudut sosial. Seterusnya bab ini membicarakan tentang jenis-jenis perhubungan etnik yang terdapat dikalangan kelompok-kelompok etnik di kawasan kajian. Di samping itu, bab ini juga membincangkan kes-kes yang menjadi duri dalam daging di kawasan kajian. Bab IV membincangkan interaksi politik di peringkat mikro dan dibandingkan dengan suasana politik di peringkat makro. Bab ini juga mengambil pandangan responden terhadap DEB. Akhir sekali bab V. beberapa analisis tentang perhubungan etnik pada keseluruhannya dan beberapa cadangan untuk mengatasinya.