Sistem maklumat perpustakaan / Fazila Ahmad - Fazila , Ahmad (2002)
Sistem Maklumat Perpustakaan (SMP) adalah satu sistem yang dibina sebagai satu altematif yang barn terhadap sistem perpustakaan yang sedia ada. Sistem ini akan digunakan oleh kakitangan perpustakaan temtamanya iaitu pustakawan selain daripada para pensyarah, para pelajar dan kakitangan universiti. Sistem ini akan membantu kakitangan perpustakaan untuk menjalankan tugas-tugas harian dengan lebih cepat dan cekap. Sistem yang akan dibangunkan ini akan dibina sepenuhnya di atas talian (online). Sistem ini bukan sahaja dibangunkan tmtuk memenuhi permintaan kakitangan perpustakaan iaitu pustakawan malah ia akan turut memberikan perkhidmatan yang lebih baik kepada pengguna umum seperti pensyarah dan pelajar. Pembangunan Sistem Maklumat Perpustakaan (SMP) secara online ini adalah sejajar dengan perkembangan industri teknologi maklumat pada masa kini. Sistem ini bukan sahaja akan memberikan kemudahan untuk pengurusan peminjaman buku-buku malah akan turut memberikan perkhidmatan tempahan buku dan bilik karel secara online. Diharapkan dengan terbinanya sistern ini, ia akan dapat memenuhi permintaan pengguna terhadap sistem makJumat pengurusan perpustakaan yang lebih baik. Modul-modul yang terdapat dalam sistem ini ialah modul rekod buku, rekod pelajar, rekod pensyarah, sirkulasi, OPAC, buletin dan rnaklumbalas pengguna. Semua modul-modul ini dibina dcngan satu capaian yang bersepadu iaitu ia berkongsi satu pangkalan data yang sama. Sistem ini dibina dengan kandtmgan modul yang bersepadu agar dapat memberikan kemudahan kepada pustakawan untuk menjalankan tugas harian mereka. Dengan terbinanya sistem ini, ia diharap akan dapat memenuhi permintaan semua peringkat pengguna.