Education mathematics games (operation & fraction) / Yunyunsuhana Shamsuddin - Yunyunsuhana, Shamsuddin (2003)
Educational Mathematics Games II (EMG II) merupakan satu pakej permainan berpelajaran matematik yang mengaplikasikan konsep multimedia yang mengintegrasikan teks, grafik, animasi dan audio ke dalam paparan permainan untuk menjadikan permainan lebih menarik terutamanya kepada kanak-kanak. EMG II dibangunkan untuk kanak-kanak prasekolah hingga ke pelajar darjah tiga sekolah rendah, guru-guru yang mengajar matematik dan ibu bapa sebagai kaedah 'home-tutoring'. EMG II menekankan pada penambahan, penolakan, pendaraban, pembahagian dan pecahan dalam sukatan pelajaran matematik sekolah rendah. Permainan ini akan dipersembahkan dalam bentuk soalan subjektif iaitu tutorial dan permainan Born, Flash Card. Saya menggunakan Visual Basic 6.0 (atau versi lain) untuk proses pengkodan dan prototaip sistem manakala Microsoft Access 97 atau 2000 akan digunakan untuk merekabentuk pangkalan data. Macromedia Director atau Flash akan digunakan untuk mecipta kesan multimedia dalam permainan. Akhimya, saya berharap pemain akan bergembira menggunakan produk ini semasa proses bermain dan belajar dan untuk membolehkan pemain belajar pada tahap kebolehan mereka. Ini juga akan melatih pemain untuk berfikir dengan cepat dan mempunyai keyakinan dengan keputusan mereka.