Hubungan ras di Kampung Sungai Suluh, Batu Pahat / Miskon Jalal - Miskon , Jalal (1974)
Pada dasarnya, kajian mengenai hubungan ras di Sungai Suluh ini mempunyai beberapa tujuan iaitu untuk melihat sejauh manakah hubungan ini terwujud antara ras-ras yang mendiami kampong ini sejak mula penerokaan sampai sekarang. Juga melihat sama ada terdapat kesan yang tertentu dari peristiwa-peristiwa seperti ï¿½Perang Parang Panjangï¿½ antara Melayu dan Cina yang berlaku di daerah lain di Batu Bahat dan peristiwa 13 Mei terhadap hubungan mereka. Seterusnya melihat apakah hubungan yang wujud antara ras itu dapat menghakis prasangka, diskriminasi dan stereotype mereka. Dan untuk melihat bagaimana bentuk kerjasama dan konflik.