Kajian mengenai relative deprivation dan kemungkinan-kemungkinan berlakunya keganasan politik di kalangan komuniti Bongor Baru / Ghazali Ismail - Ghazali, Ismail (1976)
Pada umumnya idea dan ka jian-kes ini adalah berkaitan dengan masalah social movement. Di mana kajian ini cuba mendedahkan sebab musabab yang boleh menimbulkan social movement itu. Pergerakan soaial ini boleh berlaku dalam banyak keadaan mengikut darjah pergerakannya, samada berlaku dalam keadaan paling simple, spontan dan sehinggalah paling tersusun. Ini termasuklah koganasan politik dan revolusi. Oleh itu, kajian ini adalah bertujuan melihat penentu-penentu yang memungkinkan timbulnya social movement, khususnya di kalangan pekebun kecil getah.