Komunikasi dalam pengembangan: Satu kajian mengenai kerja-kerja pengembangan oleh Pusat Penyelidikan Getah Malaysia dalam sektor pekebun kecil di mukim Tangkak, Johor / Suboh Mohd Yassin - Suboh, Mohd Yassin (1974)
Mukim Tangkak ialah salah satu daripada 18 mukim yang terdapat dalam daerah Muar. Mukim Tangkak mengandungi 20 buah kampong dan terdapat 3 buah Majlis Tempatan. Kampong-kampong itu ialah :- 1. Kampong Buki t Kecik, 2. Kampong Hang Tuah, 3. Kampong Sagil Parit 1, 4. Kampong Sagil Parit 2, 5. Kampong Sagil Parit 3, 6. Kampong Bukit Banjar, 7. Kampong Melayu Raya, 8. Kampong Sialang, 9. Kampong Teratai, 10. Kampong Relau, 11. Kampong Pengkalan Gajah, 12. Kampong Pengkalan Besar, 13. Kampong Bekoh, 14. Kampong Tanah Gemboh 15. Kampong Padang Lerek, 16. Kampong Solok, 17. Kampong Paya Mas, 18. Kampong Anjong Batu, 19. Kampong Padang lalang 20. Kampong Sri Maamor. Majlis Tempatan yang terdapat dalam Mukim Tangkak ialah:- 1. Majlis Tempatan Tangkak, 2. Majlis Tempatan Sagil, 3. Majlis Tempatan Kebun Baru. Mukim ini ditadbirkan oleh seorang penghulu serta dibantu oleh 11 orang Ketua Kampong. Seorang Ketua Kampong akan mengendalikan lebih dari sebuah kampong. Ini mungkin dilakukan kerana kampong-kampong tersebut tidak luas kawasannya dan penduduknya pun tidak begitu ramai. Penghulu adalah bertanggongjawab kepada Penolong Pegawai Daerah Tangkak yang seterusnya bertanggongjawab kepada Pegawai Daerah Muar. Pusat Pentadbiran mukim ini ialah di pekan Tangkak terletak kira-kira 16 batu kebahagian Timur Laut Bandar Maharani (Muar).