Ganja: Dadah, ketagihan dan pendadahan: Satu kes studi ke atas masyarakat Melayu Bandar di Kampung Masjid Lama, Kampung Melayu, Kluang, Johor / Mutaffa Affandi - Mutaffa , Affandi (1974)

(untitled)
Masalah dadah, ketagihan dadah dan pendedahan sesungguhnya adalah suatu manifestasi dari gejala kepincangan sosial. Demikian kajian membuat focus kepada masalah ini. Masalah yang melibatkan aspek hemat diri, pendirian dan kehidupan kaum belia terutamanya. Akan tetapi, kehidupan belia ini punya saling bergantungan dengan kehidupan masyarakat kerana belia adalah satu “force”, satu tenaga yang kuat untuk membina Negara ataupun sebaliknya yang boleh meruntuhkan Negara.