Kajian mengenai aspek ‘Relative Deprivation’ dan ‘Policized Discontent’ dalam komuniti ladang getah Sungei Bagan, Machang, Kelantan / Che Din Jusoh - Che Din , Jusoh (1976)
Sekarang ini di setiap penjuru dunia mana pun, kita dapati terdapat perlakuan-perlakuan atau perbuatan-perbuatan yang mengandungi dan melibatkan unsur-unsur kekerasan, dilakukan oleh individu-individu khususnya secara berkumpulan bagi mencapai matlamat yang dikehendaki. Satu aliran pemikiran menunjukan dengan jelas akan hubungan fenomena-feneomena ini dengan konsep ‘Relative Deprivation’. Fenomena yang sedemikian ini terjadi adalah kerana terdapat sekelompok individu manusia dapat melihat, berfikir serta membandingkan keadaan diri mereka secara relatif dengan keadaan kehidupan kumpulan atau golongan individu lain. Perbezaan secara relatif inilah yang akan mempengaruhi, menjadi petunjuk dan menimbulkan rasa tidak puas hati, kekecewaan, kemarahan, sifat meradang dan sebagainya dikalangan individu-individu.