A pipelined multiplier-accumulator focusing on pipeline architecture / Norfadilah Khalil - Nor Fadilah, Khalil (2003)
Pipelined MAC adalah singkatan bagi Pipelined Multiplier-Accumulator. ia direka untuk meningkatkan masa larian bagi dan mengurangkan lengahan pada Conventional MAC.Disamping itu, dengan pengguanaan pipeline dalam pembinaan MAC, masa dan kos dapat dikurangkan. Dalam Pipeline MAC, proses pendaraban dan penambahan (accumulator) yang akan mengimplementasikan pipeline. Dengan pendekatan ini,kitar masa dapat dikurangkan tetapi, jumlah masa untuk operasi pendaraban masih belurn dapat dikurangkan. Dalam merialisasikan tujuan utama pembinaan Pipeline MAC ini, beberapa pendekatan serta algorithma dikaji. Algorithma Booth di gunakan untuk melaksanakan beberapa proses pendaraban dalam suatu masa. Sementara kaedah penambahan Carry look Ahead (CLA) dipercayai akan meningkatkan perlaksanaan bagi memproses input (8-bit data). Teknik pendekatan pipeline pula dikaji untuk digunakan bagi tujuan meningkatkan kelajuan oeprasi dan mengurangkan kitar masa. Dengan pendekatan pipeline dalam rekabentuk projek ini, diyakini bahawa lengahan dalam Conventional MAC dapat dielakkan