Masyarakat jawa dalam perubahan / Rohayah Abd Moine - Rohayah, Abd Moine (1974)
Kajian ini bertujuan untuk melihat perubahan yang berlaku keatas kehidupan masyarakat Jawa di Kampong Bahru, Kuala Lumpur, dan akhir abad sembilan belas, iaitu ketika kampong ini mula dibuka pada 1899 hingga 1974. Perubahan yang akan diperlihatkan meliputi keselurohan hidup masyarakat ini iaitu proses sosialisasinya, istiadat perkahwinan, upacara-upacara dimasa mengandong, bersalin dan kematian. Kerana kesuntokan masa, maka kajian ini tidak dapat dibuat dengan mendalam. Masyarakat Jawa, biasanya terkenal dengan sikap mereka yang berpegang tegoh kepada adat-adat lama dan mereka suka tinggal berkelompok antara mereka. Inilah sebabnya dimana-mana di Malaysia biasa terdapat "Kampong Jawa". Masyarakat Jawa di Kampong Bahru juga masih mahu memelihara kejawaan mereka, tetapi kerana kedudokanya dipinggir bandaraya Kuala Lumpur masyarakat ini dipengarohi oleh beberapa unsor perubahan. Tidak banyak kajian yang dijalankan mengenai masyarakat Jawa di Malaysia, khasnya masyarakat Jawa di Kampong Bahru ini dan perkara inilah yang mendorong pengkaji menyelenggarakan latihan ilmiah ini. Apa lagi, pengkaji adalah ahli masyarakat ini dan amat berminat untuk melihat perubahan-perubahan yang telah berlaku dalam masyarakat ini sejak mula masyarakat ini diasaskan hingga kehari ini.