Analisis pelaksanaan agihan zakat produktif oleh Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) / Mohd Rawizal Mohd Nawi - Mohd Rawizal , Mohd Nawi (2018)
Tujuan kajian ini adalah untuk mengenalpasti konsep agihan zakat produktif menurut perspektif syarak dan kaedah pelaksanaannya oleh Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) melalui program bantuan zakat pemulihan perniagaan terhadap asnaf fakir dan miskin di Kelantan. Selain itu, kajian ini juga bertujuan untuk menganalisis tahap keberkesanan program zakat pemulihan perniagaan MAIK melalui perubahan status ekonomi asnaf setelah menerima bantuan zakat dalam tempoh tidak kurang dari satu tahun. Aspek utama yang diberi perhatian